Senaste inläggen

Av Ulrika & Tommy - 25 juli 2011 15:24

Nästa resmål blev Piteå där vi skulle delta på Kennelklubbens utställning i Sjulnäs på lördagen. Där skulle vi även träffa lite bekanta från Norrland med basenjis, Ola med familj, Rebecka samt Cathrin med familj. Även en trött stockholmare var där med sin basenji, det var en väääldigt lång resa så Linda var ganska trött då de kört hela natten.


   I Storuman har de jättefina hundlatriner! Se bara på den lilla hunden på locket!


   De har fler "udda" saker i Björn Ferrys hemstad Storuman,

vad sägs om Armbrytargymnasiet?


   Utanför Sorsele stannade vi för rast vid en liten sjö


   Mimmi undrar om vi inte ska åka vidare snart?


   I Sjulnäs blev det basenjiträff vilket Mimmi tyckte var jättekul


   Undrar vad Wili viskar i Mimmis öra ....?


   Basenjisnack (eller nåt annat) vid ringside, Ann-Sofie, Ola

och Rebecka lyssnar intensivtANNONS
Av Ulrika & Tommy - 21 juli 2011 00:07

Ja man kan ju börja undra .......?


   Den här kryper omkring bland stenarna vid Svegs camping


   Och den här skräckinjagande besten möter en vid Duveds camping

ANNONS
Av Ulrika & Tommy - 20 juli 2011 02:19

Midnattssol i Sverige inträffar runt midsommar men effekterna av den kan ses en bit in i juli. Vi har tidigare haft semester i augusti och inte märkt så mycket av detta fenomen, men nu är vi här ca en månad tidigare. Det är lite ovant att det är ljust så länge på kvällarna, tur att det är lätt att göra det mörkt i husbilen så att man kan sova. En kväll kunde jag inte sova utan satt uppe och beskådade "natt-ljuset" men det kan även ha berott på att det var fullmåne just denna natt.


   Det började med en ovanligt solig och vacker dag


   Solen sjönk lite och började lysa på skogen på andra sidan älven


   Sen började månen kika fram mellan trädtopparna


   Och morgondimmorna kom krypandes över vattnet.....


  

... och nu har de kommit ytterligare ett steg närmare

   Här dansar älvorna för fullt!


Av Ulrika & Tommy - 20 juli 2011 01:43

Ett av målen med denna resa norrut var ju att få doppa lite spön i vatten. Och nu när jag fått vandra lite vid Storulvån fick sambon välja fiskevatten och valet föll på Vojmå fiskecamp strax norr om Vilhelmina. Vi passerade denna camping på väg E45 redan förra året och såg den stora fisken i älven. Det är en liten trevlig camping, rent och fint servicehus, stora campingplatser på bra underlag och det är inte så noga hur man står. Bäst är förstås att stå alldeles vid älvkanten. Lite tråkigt bara att man inte tar kortbetalningar, endast kontanter. Men campingen har endast öppet ett par månader om året och de vill hålla nere kostnaderna. En campingnatt kostar bara 180 kr inklusive el och dusch.


   Infarten till campingen. Till vänster finns en vacker

rastplats för dem som bara vill stanna och ta en fika


   Det är svårt att missa det jättestora spöet och fisken vid campingen

som ligger alldeles nära E45


   Järnvägsbron över Vojmån


   Det var bra fart på vattnet - och kallt!


   Först ställde vi oss en bit upp på planen men vartefter

folk åkte härifrån så flyttade vi oss ....


  

.... närmare älvkanten, och närmare än så här kan man ju inte komma!

Ganska mysigt att vakna till älvens brus


   Medan vissa fiskade tog andra det lite lugnt i solen. Det blåste en hel del dock,

vilket gjorde att alla flygfän blåste bort och det klagar vi ju inte på


   Storfiskaren själv!


   Och detta var vad som kom upp - en fin liten öring (efter lite hjälp av en lapp från Skåne tog han några öringar till och en harr men de fick leva vidare ett tag till)


   Fast Mimmi tyckte ju den var löjligt liten och skrattade högt!

Varför kunde inte husse fånga lämmlar istället?


   Efter två dagar sa vi hejdå till Vojmå camping, men vi lär nog hamna här igen!

    

Av Ulrika & Tommy - 20 juli 2011 00:27

Vår Norrlands-tur fortsätter norrut med Piteå som slutmål, men där ska vi inte vara förrän på lördag. På vägen dit tänkte vi försöka hinna fiska lite. Kör E14 västerut och vid Krokom väljer vi länsväg 340, även känd som Fiskevägen, norrut mot Strömsund för att slippa köra via Östersund. Inte många bilar på denna bitvis lite dåliga väg med många och långa raksträckor. Till slut möter vi en lastbil, och för övrigt den enda bil vi möter, och då händer det. PANG!


 

Pang i rutan och ett snyggt stenskott - mitt i prick!


Hur ledsen blir man inte då? Stannar i Strömsund och letar bilglasfirma, hittar Fridells bilglas som hade fullt upp och inte tid med oss. Han satte dock dit en tape-bit för att skydda skadan mot smuts. Inte mycket mer att göra.


Innan Strömsund kommer vi till Föllinge där vi möts av Ragnar "Föllinge" Persson, byns legend. Ragnar föddes 1938 i Gunnarvattnet, flyttade senare till Föllinge och är en av våra största längdskidåkare genom tiderna. Av olika anledningar blev han utan både VM och OS-medalj men några av hans största bedrifter är bland annat femmilen i Holmenkollen 1963 och vinster i Svenska Skidspelen under 1960-talet.


   Vid infarten står han - Föllinges egna Ragnar!


 

Ragnar "Föllinge" Persson, se sån stil han har! 


Vid Strömsund var det dags för lite lunch och vi kör ner på parkeringen vid hembygdsgården. Denna ligger alldeles vid brofästet med en fontän ute i vattnet. Alla orter med självaktning (och vatten) har numera en egen fontän, gärna belyst kvällstid. Strömsundsbron invigdes 1956, är 346 meter lång och den första snedkabelbron i Sverige.


   Lunchpaus i Strömsund med den obligatoriska vattenfontänen


Lite senare var det dags för fikapaus och vi stannar på en parkering i Dorotea. Här står en exakt likadan bil som vår och den hörde också till Husbilsklubben. Alltid kul att träffa "kompisar"!


   Kunde konstatera att det inte var så långt till Vilhelmina,

desto längre till Borgafjäll men dit skulle vi inte idag som tur var   Lika som bär!


   I Dorotea skojar man till det på parkeringarna genom att hänga upp kuliga figurer!


Av Ulrika & Tommy - 15 juli 2011 20:30

Efter besöket vid Storulvån, åkte vi vidare mot Storlien för att eventuellt hitta en plats att övernatta på. Men vi åkte bara fram och tillbaka, då vi inte hittade någon bra ställplats här. Det är otroligt vad vissa av alla dessa vinterorter blir folktomma på sommaren. I Storlien verkade det mesta nerstängt och dött, tyvärr. På vägen tillbaka mot Åre svängde vi av innan Duved och mot Tännforsen. Här finns ett av landets största oreglerade vattenfall och som nu är skyddat som naturreservat. När vi kom fram möttes vi av personal som undrade om vi ville stå kvar här med el, för endast 100 kr. Det tyckte vi lät som ett alldeles perfekt förslag! Vi tog en promenad ner till forsen, åt middag och kröp sen till sängs. På morgonen efter gick jag den lilla naturslingan med hundarna och fick läsa om de sevärdheter, både stort och smått som finns här.


   Tännforsen ligger bara 2 km från vägen mot Norge


   Det mest spännande med Storlien är den fina skylten


   Tännforsen - även kallad Sveriges Niagara


   Tännforsen - innan vattenmassorna forsar över kanten


   Och ja ......? på jakt efter en svunnen tid eller .......?


    Här höll Tommy på att mista livet för 30 år sen. I jakten på den Perfekta Bilden klev han utanför staketet, halkade men de små buskarna till höger blev hans räddning. Det är många meter ner till den steniga marken nedanför. Hans mamma som var med, pratar om det än idag!


      Det är många kubikmeter vatten per sekund som passerar här


   Linnea (Linnaea borealis) som är Smålands landskapsblomma, växer här i överflöd


   År 1953 cyklade två våghalsiga män från Järpen över forsen på lina. Den ena cyklade och den andra hängde under, halvvägs över fastnade de och höll på att

trilla i forsen, men lyckades ta sig över till andra sidan


   En bra ställplats med el för endast 100 kr

och just idag fick vi sällskap av en annan Coral av äldre modell
Av Ulrika & Tommy - 15 juli 2011 02:12

Det här var första gången som Mimmi var med på en fjällvandring på orösad mark. Det tyckte hon var väldigt kul och har därmed funnit en ny hobby: jaga lämmlar! De fanns överallt så det var ju inte så svårt att missa dem. Jag vet inte hur många som föll offer på vår vandring upp på och nedför Getryggen, men det var fler än tio ....... Tur att de inte finns hemma för nu kan hon inte trampa igenom ett lingonris utan att få lämmel i blicken!


   Fjällämmeln (Lemmus lemmus) lever mestadels i björk- och videskog i fjällområdena, den blir ca 12-15 centimeter lång och väger ca 100 gram

   Jag såg den, jag såg den! Var är den, var är den?

   Så här såg vi de flesta, i munnen på Mimmi! Men hon fick inte äta upp dem,

där går gränsen

 

   Ett av offren

   Pappa Pajson var inte så intresserad av lämmlar men vid ett tillfälle fångade han en och gav till sin dotter ...... (JAG tror den sprang in i munnen på honom)

  "Jag ger mig, jag ger mig!"

  
Av Ulrika & Tommy - 15 juli 2011 00:37

Efter Duved körde vi vidare mot Storulvåns fjällstation. Tanken var från början att köra vidare in i Norge. Till Storulvån har vi varit på väg många gånger men det har aldrig blivit av att vi kommit ända fram. Vi var här en vinter, utan husbil, men då hade fjällstationen brunnit ner, men det är många år sen nu. Nu är vägen dessutom nygjord och det är lätt att köra hit. Vid Storulvån har vi bland annat fjälltopparna Snasahögarna, Tväråklumparna, Getryggen och Storulvåfjället. Här finns Jämtlandstriangeln som är en lättgången vandringsled på totalt ca 5 mil mellan fjällstationerna vid Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Skulle vara spännande att gå den nån gång. Vädret såg inte ut att bli det bästa idag, men vi skulle iallafall försöka göra en kortare dagstur, hundarna behöver om inte annat få en rejäl rastning. Norge tar vi en annan gång, då vi kom fram till att det skulle bli en för stor "omväg" då vi ska vara i Piteå senast fredag kväll.


Då det var fullt på parkeringen vid fjällstationen så körde vi tillbaka en bit och ställde oss på en av de många parkeringar man gjort iordning längs vägen. Vägen är också så smal att man har gjort mötesplatser lite här och där. Bli inte förvånad om du möter en stor lastbil på vägen i full fart! Vi gjorde sen en vandring upp på Getryggens topp på ca 1300 meter över havet. Det blev en krävande klättring i regn och sol på ca 2,5 timme och vi var rejält blöta och trötta när vi kom ner igen.


   Storulvåns fjällstation på ca 700 meters höjd


   En liten fjällkarta över området


    

Denna sten finner man längs vägen till Storulvån

och uppfördes av dem som byggde vägen


   Längs vägen finner man även denna gamla nedlagda gruva. Vad som bröts här

och när är fortfarande oklart då jag inte kunde finna nån information om det,

kanske nån annan som läser detta vet?


   Ett utav gruvhålen där det droppade vatten ner i det kristallklara vattnet

 

   Ängsull växer det överallt på myrarna och längs vägen

 

   Här har vi kommit en bit upp mot Getryggens topp

och bilen känns väldigt liten därnere

 

   En stenskvätta gjorde oss sällskap, han syns knappt då han är så väl kamouflerad

 

 

Nafasi tyckte INTE att fjällvandring var riktigt hans grej, han både frös,

var blöt och trött (tur att matte hade ett hundtäcke i ryggsäcken),

men VAR var tröstgodiset??? 

 

  

Sekunderna efter att denna bild togs, kliver jag rakt in i en flock med ripor som inte syntes och de höll på att skrämma livet ur mig. Jini, som var lös, for iväg över kanten och jagade en utav dem en bit, tills hon insåg att hon aldrig skulle få fatt i den och kom självmant tillbaka, rejält trött!

 

   På väg mot toppen passerade vi en stor snöfläck, Jini blev överlycklig och sprang kors och tvärs, dök ner i den och smakade på den! Tokiga hund!

 

   Lite underligt kändes det ju att beskåda denna helikopter från ovan ......

En röd "ekorre" från Handöl som gjorde nån form av lyftjobb vid

fjällstationen , förmodlligen från Jämtlandsflyg

 

   Äntligen på toppen av Getryggen, 1382 meter över havet!

Det blåser rejält här vilket inte syns på bilden

 

   Utsikten är fantastisk härifrån!

 

 

   På väg ner igen till vovvarnas stora glädje!

Och jo, den lilla vita pricken därnere är våran stora husbil!


 


Presentation


Denna blogg handlar om våra resor och äventyr med husbilen, en Adria Coral 670SL, årsmodell -11. Här kommer ni att få följa med på våra äventyr med husbilen och hundarna på vår lediga tid.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ I husbilslandet med Blogkeen
Följ I husbilslandet med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se