Direktlänk till inlägg 24 november 2010
En del husbilar och -vagnar har en fast ugn, antingen gasol- eller eldriven, men vår bil är inte utrustad med detta. Ibland saknar vi ugn och vi till och med köpte en liten elektrisk sådan, men den fungerar inte något vidare, tar en massa plats och väger en hel del. För några år sedan såg vi Omnia-ugnen och tyckte det lät som en bra idé, men något köp blev det inte. På Elmia-mässan i höstas hade de extrapris på den och man fick också en kokbok med på köpet, så vi slog till. Och det har vi inte ångrat en endaste sekund!
Denna lilla ugn som består av tre delar, placerar man på gasolspisen med låg värme. Varm luft stiger upp genom hålet i mitten, värmer formens undersida och reflekteras mot locket, vilket ger både under- och övervärme samtidigt. Och det som ligger i den runda aluminiumformen i mitten gräddas.
Vi har inte hunnit testa den fullt ut än men några recept har vi provat på och det mesta har fungerat över förväntan. Äppelkaka, bake-off bröd och ugnsbakad lax blev verkligen lyckat, likaså potatisgratäng. Men att baka potatis i den tog väldigt lång tid och de blev inte helt mjuka. Så det gör vi nog inte om igen! Men visst är det härligt att få "nybakat" bröd till frukost eller en kaka till kaffet!
Enkel äppelkaka med vaniljsås
Smöra och bröa formen
Ta färdig sockerkaksmix och blanda smeten enligt receptet
Skala, kärna ur och skär 2-3 äpplen i klyftor
Häll smeten i formen och lägg i äppelklyftorna
Ströa på socker och kanel efter tycke och smak
Grädda på låg värme enligt mix-receptet
Servera med vaniljsås
Bake off-bröd
Ta frysta bake off-bröd och lägg i formen
Grädda enligt instruktionen på påsen
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|