Alla inlägg under augusti 2010

Av Ulrika & Tommy - 21 augusti 2010 16:33


 

.....Lasse därute?????


  

Näe, det var bara en tokig turist

som fick för sig att kajta på Lofoten!

  


Av Ulrika & Tommy - 21 augusti 2010 14:54

När vi skulle åka norröver mot Norrland och Norge var jag ganska så bekymrad över mygg och knott som inte bara besvärar oss utan även hundarna. De har ju så kort päls och har svårt att värja sig mot alla bitande insekter. Har provat lite olika alternativ och det som funkat någorlunda bra är ett nytt medel på marknaden. Det sägs inte innehålla några gifter, är helt naturligt och är godkänt av kemikalieinspektionen, vad vet jag, men det funkar till viss del i varje fall. Det heter Petwise, är egentligen ett fästingmedel men funkar på alla flygande insekter också. Det finns i två olika sorter, en för häst och en för hund, och man bör hitta det i välsorterade djuraffärer.


  


Nu var det dock inte så farligt med flygfäna i Norrland, jag tror faktiskt vi har mer mygg hemma. Det var bara i Meseleforsen som vi upplevde det riktigt besvärligt och i Norge tror jag de blåste bort helt enkelt. På Sturkö kom det en och annan geting, men de var inte många. I Tärnaby hittade vi dock denna "lilla" krabat, som följde med oss hem.


  

Denna "lilla" mygga har "fastnat" på husbilen

(och jo det finns en vargtass på baksidan också)


Av Ulrika & Tommy - 19 augusti 2010 20:26

Södra Öland bjuder på många fågelobservationer, ofta av det mer udda slaget, då många fåglar passerar här vår, sommar och höst. Allra längst söderut, vid fyren Långe Jan, ligger Ottenby fågelstation där man ringmärker ett stort antal fåglar. Den 28 september 2007 klockan 14.40 ringmärktes den miljonte fågeln, som var en rödhake. Vi såg inga rödhakar men däremot många andra.


Den här lille sångaren gjorde oss sällskap hela dagen, vet ej vilken sort


Förmodligen en stenfalk

(har nu fått bekräftat från säker källa att det är en stenfalk)


En stor trut som kalasar på en död säl

    

Två skärfläckor med långa ben och mitt emellan dem en kustpipare

 (också bekräftat av sakkunnig)


  

Familjen Skäggdopping på Sturkö


En kaja med en sädesärla i bakgrunden.

Här såg vi även gulärlor men de ville inte vara med på bild. 


Fru Törnskata höll koll i snåren, men var hade hon gjort av maken? 


  

Två lite förvirrade (?) strandskator gick och plockade mask

bland husvagnar och -bilar 


  

En annan liten gynnare på Öland - som dock ej flyger


Av Ulrika & Tommy - 18 augusti 2010 17:30

Efter Sturkö tänkte vi åka söderut mot Skåne, men efter tidningsskriverier om stora nederbördsmängder i södra Sverige så började vi tänka om. Vi tittade på vår favoritsajt www.yr.no och fann återigen att solen lyser bäst på Öland. Så vi vände helt sonika i Karlskrona och åkte norrut istället. Letade upp Stenåsa camping på södra delen av ön. Campingen, som har ca 100 platser, erbjuder fina platser på gräs, inga problem att få ner tältpinnar här, med bra vindskydd i form av häckar och träd. De har också fritt internet med Telia, en av få platser vi har hittat i sommar. Här är det också mera liv och rörelse, många tyska och holländska turister. Och många fågelskådare då här passerar väldigt mycket fåglar och det är inte långt till Ottenby fågelstation. På kvällspromenaden möter vi en man från Göteborg med kamera och kikare runt halsen, men han var mest intresserad av hundarna, hade en isländsk fårhund själv. Medan vi står och pratar så kommer havsörnen flygande längs stranden. Mäktigt!


  

Stenåsa kyrka


   Hundarna är lyckliga för de har äntligen hittat lite grävvänlig sand!


  

Såna här finns det gott om på Öland bland kossor, hästar och får


  

Av Ulrika & Tommy - 16 augusti 2010 12:15

Då vi har ytterligare två veckors semester så planerade vi raskt nästa husbilstripp, denna gång söderut. Det gäller ju att ta vara på ledigheten och vad kan då vara bättre än att åka ut med husbilen - igen? Först hade vi en planerad valptitt i Mjölby. Bjöds på valpgos och lunch och trevligt sällskap hos Helena, Cilla och Bruno. Därefter åkte vi vidare mot Grännastrandens Camping för en övernattning. Denna camping är stor, har generösa öppettider och är välorganiserad. Här betalar man enbart för förbrukad el och på dygnet vi var där med dator och tv så gjorde vi av med el för hela 7 kronor! 


  

Grännastrandens camping


Vidare färd mot Blekinge där vi skulle möta upp Tommy och Gunilla från Göteborg, men de hade regnat bort totalt så vi fick fortsätta själva. Hamnade till slut på Sturkö Camping utanför Karlskrona. Sturkö är mest känt för ubåtsbesöket för snart 30 år sen. Här är det lugnt och fridfullt, inte mycket folk så här mitt i veckan mitt i augusti, så vi hade två fotbollsplaner för oss själva. En liten trevlig camping med fina promenadstråk runtomkring. Ingen risk att gå vilse, Sturkö kyrka syns överalltifrån. Denna camping har haft besök av SCR:s campingpatrull och fått 87 poäng av 100 möjliga och vi kan inte annat än hålla med. Det enda negativa var väl att utslagsplatsen för gråvattnet var lite otillgängligt för större husbilar. Annars bjöd campingen på ett spännande fågelliv och bra fiskevatten. Sambon drog upp tre gäddor på mellan 1,5 och 3 kg på en kväll.


  

Väldigt gott om plats på Sturkö


  

Den 27 oktober 1981 gick den ryska ubåten U137 på grund utanför Sturkö,

dvs härute nånstans.


Av Ulrika & Tommy - 11 augusti 2010 20:45

Innan vi far vidare söderut och hemåt så åker vi genom Övertorneå och passerar Kukkola-forsen. Här fiskar man sik med håv direkt från bryggan. Det kom upp både en och två och tre fiskar på den lilla stund som vi var där. En ny turistattraktion är att med gummibåt forcera forsarna, man blir både blöt och rädd skulle jag tro, iallafall när man hörde deltagarnas skrik. På andra sidan älven ser man Finland och vi var noga med att inte korsa den då valpen inte hunnit bli vaccinerad mot rabies än. Ville ju inte riskera att hon blev fast där på andra sidan.....


  

Här fiskas det för fullt!


  

Ett gäng modiga turister


 

Finland på andra sidan älven - den finska flaggan vajar i vinden


Vid bryggan står ett gäng från Diggiloo och har nåt slags event här. En av tjejerna vänder sig mot mig och fotograferar doggsen. Efter en stund kommer hon fram och pratar med mig. Det visar sig att hon är från Göteborg och en av hennes kompisar har basenji. Hunden heter Silver och kommer från Sharans Basenji i Lindome, tänk vad världen är liten ibland!


Vi hastar vidare söderut, får plötsligt bråttom hem, sonen hade en tid att passa på hemmaplan. Är tvungen att tacka nej till Ola i Boden och en förmodad trevlig fikastund med basenjiprat. Men vi kommer igen vid ett annat tillfälle! Nu har vi placerat Boden på kartan iallafall!


Inte Stenö men däremot Lufta camping, Ånäset  


Sover sista natten på Stenö Camping utanför Söderhamn, här var vi för drygt en månad sedan. Nu var det betydligt mindre med folk här. Och fortfarande varmt i vattnet.


  





Av Ulrika & Tommy - 11 augusti 2010 00:15

Jo det finns faktiskt på kartan!


 

Utanför Överkalix fann vi denna skylt!


Av Ulrika & Tommy - 10 augusti 2010 17:00

Strax före Lansjärv längs med E10 passerar man polcirkeln. I jämförelse med den norska varianten var det här en besvikelse. En skylt, ett hus och en liten parkering där det står två bilar, mer är det inte. Vi passerar, vänder och åker tillbaka för att åtminstone föreviga skylten på bild. Lite tråkigt att man inte har gjort mer än så här. Några kilometer längre söderut finns en stor rastplats med restaurang. Här kan man köra undan med bilen och rasta både sig själv och de fyrbenta. Fint ordnat med bra parkering, stora gräsytor och mycket träd, man behöver inte stå alldeles intill motorvägen. Här kan man till och med stå för natten om man inte hinner till någon camping, som det är ont om här.


  

En skylt - bättre än inget alls


Presentation


Denna blogg handlar om våra resor och äventyr med husbilen, en Adria Coral 670SL, årsmodell -11. Här kommer ni att få följa med på våra äventyr med husbilen och hundarna på vår lediga tid.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards